Seizoensoverzicht Futsal Winsum

Futsal Winsum behaalde in het seizoen 2017/2018 overtuigend de titel in de Topklasse. Haroun Jahanyar, Stijn Wymenga, Edu de Jonge Rosa en Sander Roorda verlieten de club. Zij kozen er mede gezien de reistijd voor om verder te gaan bij Drs. Vijfje in Groningen. Sander Roorda besloot om een jaartje niet te gaan zaalvoetballen. Tim Hoff, Deshly Storm en Martin Oudman (Omlandia) kwamen de selectie van Marc Krüger versterken.

Het seizoen begon voor de promovendus op Urk. De Winsumers speelden duidelijk nog onwennig en moeten nog wennen aan het fysieke verschil en de snelheid. Urk domineerde en hoewel er voor de Noord-Groningers vlak voor tijd wel meer had ingezeten, won de thuisploeg verdiend met 3-1. Vervolgens stond er een thuisduel in de beker op het programma tegen een promovendus uit de eerste divisie B, Excelsior ’31 uit Rijssen. Het werd een prachtig bekergevecht waarin Futsal Winsum in de strafschoppenserie heel goed weg kwam en de laatste zestien van het nationale bekertoernooi bereikte.

Doordat Winsum een vrije ronde had, was ook het tweede duel een uitwedstrijd. En wel de verste in Amsterdam tegen Os Lusitanos. Deze promovendus kent een paar echte sterspelers, maar Winsum kreeg veel ruimte om te voetballen. In de tweede helft werd een 3-1 achterstand knap omgezet in een 3-4 zege. De eerste drie punten waren binnen en achteraf was dit een super belangrijke zege.

Winsum trof hierna in de eigen Ripperdahal titelfavoriet Hoornse Veerhuys. De sterspelers hadden autopech en arriveerden later. Winsum, dat het hele seizoen moeite met scoren zou houden, miste in de openingsfase kans op kans. Toen de sterren uit Hoorn arriveerden was de ploeg van Krüger kansloos (3-7).

Winsum reisde hierna af naar Heerhugowaard voor het duel met Marlene 2. Winsum kwam met 3-1 achter en het had nog erger kunnen zijn. Doelman Reinder de Haan wist een kiezelharde strafschop te keren. Mede door deze redding wist Winsum wederom een belangrijk punt te behalen (3-3). Vooral de veerkracht van de ploeg van Marc Krüger begon op te vallen. Ulco Brinkhuizen ontpopte zich in de eerste seizoenshelft met zijn ervaring tot absolute leider. De doelpunten kwamen vooral van de behendige David Albert Villalta en Tim Hoff die met zijn goede linkerbeen veel spelhervattingen voor zijn rekening nam.

Van het thuisduel tegen provinciegenoot Leekster Eagles was veel verwacht, maar de gastheren waren compleet kansloos (2-6). Daarom moest er gepresteerd worden tegen een andere promovendus, HZV Vennewater uit Heiloo. De verzwakte thuisploeg werd vooral in de tweede helft vakkundig weg gecounterd. Zo presteerde Winsum uitstekend in uitwedstrijden en begon ook op te vallen dat de ploeg van Marc Krüger verdedigend niet veel weg gaf (0-5).

Het thuisduel tegen LTC was een beetje teleurstellend. Winsum leek lange tijd te gaan winnen. Mede door het uitvallen van de sterk spelende David Albert Villalta werd het in de slotfase onrustig en kwam de ploeg uit Assen met meevoetballende keeper terug tot 3-3. Winsum had vervolgens geen kind aan Harderwijk: 0-6.

Hierna ging het even wat minder. De doelman van het fysiek sterke Texel bleek vrijwel onpasseerbaar: 1-3. Winsum mocht het drie dagen later voor de beker opnemen tegen één van de sterkste clubs van Nederland: FC Eindhoven. En dat op een mooie maandagavond in november. De 1-1 ruststand was een hele knappe prestatie maar daarna stelde de uiteindelijke bekerwinnaar orde op zaken: 7-2. Het uitduel tegen Scagha ’66 leverde vrijwel dezelfde uitslag op: 8-2. De ploeg uit Schagen liet vooral zien hoe je effectief zaalvoetbal speelt, met een zakelijkheid om jaloers op te zijn.

Winsum verraste vervolgens in de laatste wedstrijd voor de winterstop met een spetterend optreden in eigen huis tegen Urk. De ploeg van Marc Krüger stond bij rust al met 6-1 voor en won uiteindelijk met 11-4. Vooral David Albert Villalta was met vijf treffers bijzonder op dreef. Het eerste duel na de winterstop leverde een teleurstelling op. Os Lusitanos dat alleen al complimenten verdiende voor hun komst in de sneeuwstorm, was met 3-5 te sterk.

Winsum herstelde zich echter uitstekend en zorgde op 8 februari voor de grootste verrassing van de competitie. Hoornse Veerhuys werd na een 2-0 achterstand met 2-3 verslagen. De treffers kwamen van Deshly Storm, Tim Hoff en Michiel van Bolhuis. Het bleek achteraf de enige nederlaag van de kampioen in eigen huis. Winsum won een week later in de Ripperdahal met 3-2 van Marlene 2 en was daarmee al een heel eind op weg richting handhaving.

Het duel met Leekster Eagles was een mooie graadmeter of Winsum echt een stap had gemaakt richting de topploegen of dat er een duidelijk verschil bleef. Dat laatste bleek het geval want de Leeksters waren ook het tweede duel duidelijk bovenliggend. De Winsumers lieten wel bij vlagen prachtige dingen zien, waarbij vooral de goal van Deshly Storm opviel: 5-3.

Winsum kreeg hierna drie tegenstanders waartegen punten gepakt konden en moesten worden. Dit viel toch even tegen. LTC was in de Peelohal de hele wedstrijd beter maar toch stond de ploeg van Marc Krüger bij rust door drie treffers van David Albert Villalta en twee van Reinder Haaksema met 1-5 voor. Winsum kon het uiteindelijk niet vol houden en werd na rust onder de voet gelopen: 7-5. Het thuisduel tegen HZV Vennewater werd vervolgens een grote teleurstelling. Winsum kwam met 1-6 achter en wist de score in de slotfase nog een dragelijker aanzien te geven: 4-6.

Het thuisduel met Harderwijk moest drie punten opleveren. Dit lukte uiteindelijk ook. Winsum had echter weer moeite het duel goed uit te spelen. Na een 7-1 ruststand werd het toch nog spannend: 8-6. Het waren drie belangrijke punten. Opvallend in de tweede seizoenshelft was ook dat andere spelers zich gaandeweg het seizoen steeds meer lieten zien, terwijl Brinkhuizen en Albert Villalta na een hele sterke start juist minder opvielen.

Het duel met Texel werd een heel gezellig bezoek aan het eiland. Winsum speelde goed, maar benutte de mogelijkheden niet: 5-2. Het bleef nog lang onrustig in de Stayokay Hotel. Winsum had in het laatste duel tegen Scagha ’66 aan een punt genoeg om zich op eigen kracht veilig te spelen. De thuisploeg deed het knap tegen de sterke ploeg uit Schagen die wat gespannen oogde, mogelijk omdat de periodetitel op het spel stond. Winsum kwam dankzij de sterk spelende Reinder Haaksema met 2-0 voor. Nadat de bezoekers de stand gelijk trokken, maakte Tim Hoff 3-2, maar het werd uiteindelijk 3-3. Het was zeker niet de enige wedstrijd waarin Winsum drie keer scoorde.

Het toonde ook aan dat Winsum vaak weinig goals tegen kreeg, maar er ook niet bijster veel maakte. De ploeg van Krüger was vooral in uitwedstrijden vaak erg goed op dreef. Dit ligt mede aan het feit dat Winsum de spelersgroep had om compact te verdedigen en er op snelheid uit te komen. De teamspirit en discipline waren het hele seizoen lang uitstekend. De ploeg van Marc Krüger pakte amper gele kaarten en geen enkele rode. De enige twee die weg werden gestuurd waren coach Krüger en voorzitter Kornelis Prins in de uitwedstrijd tegen Scagha ’66. Ook dat moet je eens meemaken blijkbaar.

In het verhaal zijn Stefan Bultena, Martin Oudman en Björn Schutter nog niet genoemd. Stefan is een keiharde werker die vaak als aanspeelpunt fungeerde. Ontwikkelt zich steeds meer. Verdedigt voor een aanvaller al fantastisch en kan alleen nog meer gaan scoren. Martin voegde hardheid toe aan het jonge team. Een absolute aanwinst waar we enorm blij mee zijn. Björn blijft een linkspoot die vrijwel alles kan en ook regelmatig scoort. Leuk om te zien dat hij klein van postuur toch vaak sterk is in de duels. Geweldig terug gekomen van een beenbreuk en mooi eigenwijs. Als het fout gaat, ligt het niet aan hem. Kan samen met Tim Hoff ook het beste “zeiken’. Routinier Michiel van Bolhuis was in de slotfase van het seizoen met veel treffers erg belangrijk. En Deshly Storm bracht veel creativiteit. Al werd hij door zijn teamgenoten (en ook door mij) niet altijd begrepen. Maar dat heb je met kunstenaars.

De inzet en discipline van de spelersgroep gecombineerd met het fanatisme van trainer Marc Krüger en elftalleider Bob Brinkhuizen zorgde er vooral voor dat Winsum zich gehandhaafd heeft en volgend seizoen gewoon weer in de eerste divisie speelt. Een prestatie om bijzonder trots op te zijn.

Geschreven door Kornelis Prins