• Ton Jansen, jarenlang het gezicht van de kantine van de Ripperdahal en Lid van Verdienste van Futsal Winsum, is vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden. Het zat er vanwege zijn afnemende gezondheid al enige tijd aan te komen. Ton Jansen heeft vanaf de oprichting van Futsal Winsum in 2003 ontzettend veel voor onze verenging betekend.

  Ton Jansen typeren als man die het bier in tapte en zelf ook wel een biertje lustte. Het klopt helemaal, maar het zou hem ook verschrikkelijk tekort doen. Hij nam midden jaren negentig samen met zijn Marianne het beheer van de kantine van de Ripperdahal over. Van meet af aan was duidelijk dat Ton geen man was die veel over zijn verleden vertelde. Hij richtte zich veel liever op het hier en nu. Er was in die jaren een florerende zaalvoetbal bedrijvencompetitie op zaterdagavond. Het leverde veel publiek en een lange nazit op. Op de slotavond zorgde Ton voor een lopend buffet en livemuziek. Hij was meer de man van de voorgrond en Marianne van de achtergrond. Ton Jansen werd al snel een begrip.

  In de loop der jaren verdween de bedrijvencompetitie. Het verenigingsleven werd steeds belangrijker. Ton haalde de biljartvereniging naar de Ripperdahal en mocht zelf ook graag de keu ter hand nemen. Hockey was zijn sport van vroeger. Hij vertelde in de late uurtjes graag over zijn reflexen als keeper. Wie hem dan achter de bar zag zitten, moest veel verbeeldingsvermogen hebben. Ook was hij naar eigen zeggen verdienstelijk scheidsrechter bij die sport. Korfbal was minder zijn sport, maar hij vond die mensen van DWA-Argo wel beregezellig.

  En dan het zaalvoetbal. Ton was vanaf de oprichting nauw betrokken bij Futsal Winsum. Hij wilde graag wat doen. Ton wilde wel in het bestuur, maar dat was van korte duur. In de rol van secretaris moest hij notuleren en daar hield hij niet van. Zijn nieuwe rol was wedstrijdsecretaris. Vaak binnen een vereniging een ondankbare taak, maar het was Ton op het lijf geschreven. Hij was vast contactpersoon van de KNVB, regelde scheidsrechters als die op het laatste moment niet kwamen en had contact met alle teams als er wijzigingen waren. Dit deed hij secuur en op een prettige manier. Hij maakte in tien jaar tijd maar één foutje. Hij verplaatste een inhaalwedstrijd van Futsal Winsum 1 naar vrijdag 13 januari 2006. Die avond was ook de opening van de Euroborg. We speelden voor drie toeschouwers een afschuwelijke wedstrijd en weg was de titel dat seizoen. Het was hem snel vergeven.

  Voor andere clubs en scheidsrechters was Ton Jansen de ideale gastheer. Met Annemarie achter de bar als vaste medewerker bleven vele teams lang hangen en arbiters voelden zich goed ontvangen en gerespecteerd. Ook voor Futsal Winsum was hij een super gastheer. We waren sportief zeer succesvol en daar genoot Ton ontzettend van. Berucht en legendarisch waren de grote kwartaalfeesten waarbij het altijd volle bak was. Het zorgde er regelmatig voor dat spelers en vrijwilligers bij het veldvoetbal op zaterdag niet meer kwamen opdagen.

  Ton kon goed organiseren en had ook een prestatiedrive. Hij had eenzelfde spirit als vele anderen om het maximale eruit te halen. Hij was er trots op dat het eerste team de eerste divisie haalde en dat ook de dames steeds beter gingen presteren. Hij genoot ook van het elkaar ontmoeten en het contact met vriendenteams die elke week kwamen nazitten. Hij kon ook emotioneel worden van het succes en was er ook bij in belangrijke uitwedstrijden. Tijdens de viering van 10-jarig bestaan van Futsal Winsum werd Ton Jansen volkomen terecht benoemd tot Lid van Verdienste. Hij was tot tranen geroerd.

  Er waren ook moeilijke momenten zoals het overlijden van zijn Marianne en zijn gezondheid die hem af en toe in de steek liet. Het was goed dat hij op een gegeven moment het stokje overdroeg aan

  Friso de Jongh omdat de fysieke belasting te groot werd. Ton is altijd een zinnige man geweest en kon op het eind ook wat kortaf worden als het hem teveel werd. Het ging nooit ten koste van de relatie. Het hoefde niet uitgepraat te worden. Hij was het een dag later alweer vergeten. Waar het kon, kwam hij altijd nog kijken. Hij reikte Futsal Winsum 1 de schaal uit bij de titel in 2018. Daarnaast is bij de slotavond van het seizoen de strijd om de Ton Jansen-bokaal ingevoerd. Om die bokaal gaat de komende jaren gestreden worden. Op die manier zal hij altijd in herinnering blijven. En de dank voor al zijn inzet blijft groot.

  We wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe

  Namens de vereniging

  Kornelis Prins